Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Φθηνότερο με ευρωπαϊκή απόφαση το roaming στις χώρες- μέλη


Φθηνότερο θα είναι από τον Ιούλιο και μετά το roaming, μετά από κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, οι οποίοι συμφώνησαν να μειώσουν τις χρεώσεις επιτρέποντας έτσι στους καταναλωτές να πληρώνουν λιγότερο για τις κλήσεις, τα μηνύματα και τις υπηρεσίες διαδικτύου όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η συμφωνία αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου μέσα στον Μάιο και να τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι τον Ιούλιο. Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους καταναλωτές να επιλέγουν κατά βούληση τον φορέα τηλεπικοινωνιών στα ταξίδια τους εντός Ευρωζώνης.
Ο τελικός βέβαια, στόχος των Βρυξελλών είναι να δημιουργηθεί μία νέα αγορά υπηρεσιών roaming. Από τη μεριά τους οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας, οι οποίες όπως ήταν φυσικό αντιτάχθηκαν στην απόφαση, θα είναι υποχρεωμένες να έχουν ανώτατη τιμή χρέωσης, την οποία και θα μειώσουν σταδιακά έως το 2014.

Με την ενεργοποίηση της απόφασης οι τιμές στις εξερχόμενες κλήσεις (ανάμεσα σε χώρες της Ε.Ε.) δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 29 cent ανά λεπτό, ενώ οι εισερχόμενες όταν κάποιος βρίσκεται στο εξωτερικό, τα 8 cent ανά λεπτό. Στα sms, η ανώτατη τιμή που ορίστηκε είναι τα 9 cent. Στα πλαίσια της συμφωνίας περιλαμβάνεται και το φθηνότερο ίντερνετ με τους καταναλωτές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο στο κινητό τους, πληρώνοντας το ανώτερο 70 cent ανά megabyte για το 2012 και 20 cent για το 2014.

iefimerida