Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ομολογία σοκ από τον Παπαδήμο: Μας περιμένει φτώχεια!

«Από το 2013 κι εφόσον εφαρμοστούν οι ψηφισθείσες πολιτικές με
αποτελεσματικότητα κι εγκαίρως, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».


Έως τότε όμως «η ύφεση θα συνεχιστεί, η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω και η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη».

Χώρια που επιβάλλεται να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες «κατά 12 δισ. έως το 2014» δίχως όμως να ....
διευκρινίζεται ακόμη με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί.
Αυτή είναι η εικόνα του… αύριο που συνέθεσε ο Λουκάς Παπαδήμος απαντώντας στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ με αντικείμενο την δραματική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Παπαδήμος φρόντισε να υπογραμμίσει ότι αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού ενώ αναφερόμενος στα δυσοίωνα σενάρια που κυκλοφορούν οικονομικοί αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί εξήγησε πως είναι προβλέψεις που φορούν απρόοπτους κλυδωνισμούς σε περίπτωση μη εφαρμογής του προγράμματος. Για το μείζον όμως ζήτημα της περιστολής κρατικών δαπανών κατά 12 δισ. ο Πρωθυπουργός έκανε απλά γνωστό ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ότι οι προτάσεις θα γίνουν πριν τις εκλογές και ότι οι άγνωστες μέχρι στιγμής αποφάσεις, μεταφέρονται στην όποια επόμενη κυβέρνηση.

«Τι ψαλίδι μας περιμένει σε δύο μήνες» διερωτήθηκε εύλογα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προσθέτοντας: «Αν δεν μπορείτε να μας απαντήσετε κι εσείς να απευθυνθούμε στον Πολ Τόμσεν που μιλά σε ξένα Πανεπιστήμια για τα μέτρα που θα έλθουν τον Ιούνιο».

Επί της ουσίας της ερώτησης ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μεγίστη προτεραιότητα με στόχο την περιστολή δαπανών και την ενοποίηση του κλάδου υγείας και ασφάλειας. Χαρακτήρισε επίσης αυτονόητη την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, κατέστησε όμως σαφές ότι με δεδομένη την άρρηκτη σύνδεση της υγείας του ασφαλιστικούς συστήματος με την πορεία της οικονομίας η ευρωστία θα επανέλθει μόλις επιστρέψει και η ανάπτυξη στη χώρα.

Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα το ασφαλιστικό ενώ πρότεινε να επιβληθεί ένα ειδικό τέλος επί της κατανάλωσης που θα το πληρώνουν όλοι από το παιδί με τις πάνες μέχρι τον τουρίστα το καλοκαίρι που θα παραγγέλνει ένα μουσακά. «Τώρα στην Ελλάδα», είπε, « δουλεύουν δύο εκατομμύρια για λογαριασμό 25 εκατομμυρίων. Πρέπει ν' αλλάξουμε νοοτροπία». Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πρόταση αυτή για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων θα εξεταστεί.