Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πότε πρέπει να φεύγεις από μια σχέση;


Τα έχετε δώσει όλα σε αυτή τη σχέση, έχετε δοκιμάσει τα πάντα, τι με το καλό, τι με το άγριο, τι σε ειδικούς πήγατε. Τζίφος!
Η σχέση σας αντί να καλυτερεύει γίνεται ολοένα και χειρότερη. Ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά ανάμεσα σε εσάς και το σύντροφό σας, εσείς εκεί επιμένετε. Πείσμα που το έχετε!!!

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Laurie Moore, Ph. D, ‘η καλύτερη περίοδος να χωρίσετε από τον σύντροφό σας (και δεν έχετε αποκτήσει παιδιά) είναι όταν η σχέση σας έχει πάψει να είναι «ωφέλιμη» και για τους δυο. Όταν έχει χαθεί η επικοινωνία και δεν λαμβάνετε πια αυτό που θέλετε από αυτή τη σχέση. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό , αλλά γιατί θα πρέπει να παραμείνει ο οποιοσδήποτε σε μια σχέση η οποία δεν τον /την καλύπτει?’

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που είναι σε ‘ακατάλληλες’ σχέσεις και που είτε οι ίδιοι δεν μπορούν είτε οι σύντροφοί τους δεν τους αφήνουν, να απεγκλωβιστούν από αυτές. Αν αφαιρέσουμε τον υποκειμενικό παράγοντα (δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα και τις ίδιες ανοχές) ένα ερώτημα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας: Μας προσφέρει ο σύντροφος μας εκείνο που έχουμε πραγματικά ανάγκη, ή έχουμε επαναπαυτεί σε μια σχέση παραμερίζοντας τα δικά μας όνειρα και τις δικές μας ανάγκες από το φόβο του να μην μείνουμε μόνοι μας?

Τα σημάδια που μας δείχνουν την έξοδο:

• Αν δεν είσαστε ικανοποιημένος /η από τη σχέση σας,  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  (κάντε το βεβαιότητα) να μην είναι ούτε ο σύντροφός σας. Έχετε δύο στα δύο τι άλλο θέλετε?

• Έλλειψη επικοινωνίας. Εάν έχετε σταματήσει να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας , η προσπάθεια στο να επικοινωνήσετε είναι διπλός κόπος.

• Δεν ανυπομονείτε πια να βρεθείτε με τον /την σύντροφό σας.

• Τον / την κριτικάρετε και τον / την ‘μανατζάρετε’ (πως μιλάει, πως περπατάει, τι φοράει κτλ. Μιλάμε για τριπλή κούραση). Κάποιος που είναι ερωτευμένος παραβλέπει όλα τα παραπάνω.

• Ε αυτό πάει πολύ….Συγκρίνετε τον σύντροφό σας με άλλους / άλλες. .. Για αναθεωρήστε της σχέση σας. Όταν αγαπάς κάποιον δεν τον συγκρίνεις με κανένα!

• Θέλετε να τον / την αλλάξετε…(μα γίνονται αυτά τα πράγματα?, αλλάζει ο λύκος το τομάρι του?) . Να σας υπενθυμίσω ότι έτσι τον / την βρήκατε…. τι ψάχνεστε τώρα?

• Δεν γελάτε πια μαζί. Που σημαίνει ότι έχετε πάψει να κάνετε κοινές δραστηριότητες που σας ψυχαγωγούν. Επόμενος…..

• Εσείς δίνετε εσείς παίρνετε….ο σύντροφος σας ? Αμέτοχος…..Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται και από τους δυο αλλιώς κάτι δεν πάει καλά στη σχέση.

• Οι φίλοι σας ‘κόβουν λάσπη’ όταν μαθαίνουν ότι θα σας συνοδεύσει ο σύντροφός σας….Δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους , τι να κάνουμε….Η μήπως βλέπουν κάτι που εσείς παραβλέπετε?

• Δεν αισθάνεστε πια καλά για τον εαυτό σας. Θυμηθείτε πώς νοιώθατε για τον εαυτό σας όταν πρώτο - ερωτευτήκατε . Εάν αυτό το συναίσθημα λείπει, μπορεί  να θελήσετε να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας.

Star.gr