Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Φάε λάδι και έλα βράδυ! Οι 5 λαϊκές ρήσεις


Έγινε κόκκινος σαν το παντζάρι! Ντύθηκε σαν κρεμμύδι... Οι παροιμίες και οι εκφράσεις με φαγητό είναι δεκάδες και πολλές φορές αρκετά διασκεδαστικές!
 Έχουν όμως κάποια σχέση με την πραγματικότητα; Μάθε από τη λαϊκή σοφία και διόρθωσε τη διατροφή σου προς το καλύτερο. Για να προστέψεις την υγεία σου, να ανεβάσεις την ερωτική σου διάθεση και να διώξεις το αντιαισθητικό και ενοχλητικό φούσκωμα. 

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς αναλύει 5 λαϊκές ρήσεις και σου δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη διατροφή. 

ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ! Το μυρωδικό που πάει παντού είναι η κλασική έκφραση για κάποιον που... υπερκτίθεται! Είναι όμως σημαντικό να έχουμε στα φαγητά και τη διατροφή μας το αρωματικό αυτό φυτό; Ναι. Ο μαϊντανός πρέπει να υπάρχει παντού! 

- Ο μαϊντανός βοηθά το πεπτικό σύστημα ιδιαίτερα στη διαδικασία της χώνεψης καθαρίζοντας το αίμα και βοηθά στην κίνηση των εντέρων. 

- Ένα σημαντικός προστάτης της υγείας μιας και θεωρείται από τις πιο σημαντικές τροφές στην προστασία κατά του καρκίνου. 

- Πλούσιο σε βιταμίνη C. Όταν ακούς βιταμίνη C, αυτομάτως το μυαλό σου πηγαίνει στο πορτοκάλι. Μάθε λοιπόν πως ο μαϊντανός περιέχει τρεις φορές την ποσότητα βιταμίνης C που έχει ένα πορτοκάλι. Έτσι σου δίνει ενέργεια και βοηθά τον μεταβολισμό σου να λειτουργήσει σωστά. 

- Πολύ καλή πηγή σιδήρου. Μπορεί το σπανάκι να έχει ανακηρυχθεί στο βασιλιά της περιεκτικότητας σε σίδηρο, όμως ο μαϊντανός έχει δύο φορές περισσότερο σίδηρο βοηθώντας την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύοντας την υγεία. 


ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗΕίναι το μικρό κόκκινο μπαλάκι ιδανικό για να ανοίξει η όρεξη, αλλά και να χωνέψεις χωρίς "παρατράγουδα" το φαγητό σου. 

- Πράγματι το ραπανάκι βοηθά στην καλύτερη πέψη! Διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και της αφοιμοίωσης των λοιπών θρεπτικών συστατικών των τροφών. 

- Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα! Ένα ακόμη τρόφιμο που θα σου εξασφαλίσει δυνατό ανοσοποιητικό, άρα και μιρκότερες πιθανότητες να κολλήσεις κάποια από τις ανοιξιάτικες ιώσεις. 

Smart Tip: Καλό είναι να καταναλώνεται όπως είναι, σαν αυγό και να μη κόβεται. Επίσης, να συνοδεύεται με λίγο ξύδι, ώστε να μην εμφανίζει φούσκωμα ή τυμπανισμό στομάχου.


ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΚΙ ΑΝ ΜΑΡΑΘΕΙ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ! 

Έχει ο ξηρός βασιλικός την ίδια διατροφική ικανότητα με το φυσικό; Να χρησιμοποιήσεις το ευωδιαστό φυτό και στην αποξηραμένη του μορφή;

- Κλείνει τις πληγές εξίσου καλά με τον... φρέσκο! Ο βασιλικός θα βοηθήσει στη ταχεία επούλωση των πληγών του οργανισμού.

- Μια μικρή ποσότητα στο φαγητό θα σε κάνει να κοιμηθείς σαν πουλάκι! Συμβάλει στην ηρεμία του οργανισμού αλλά και στην διόρθωση δυσκολιών στον ύπνο. 

- Προστάτης της λαμπερής σου επιδερμίδας. Ο αποξηραμένος βασιλικός εμφανίζει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες στην ακμή, απομακρύνοντας την λιπαρότητα από το πρόσωπο. 

- Τέλος με τον βασιλικό θα δεις σημαντική βελτίωση σε τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας, αλλά ανορεξίας

ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ
Ίσως η πιο κλασική ατάκα που έχεις ακούσει ποτέ. Είναι όμως το μηλαράκι ο διατροφικό σου γιατρός;

Σύμφωνα με τον διαιτολόγο η κατανάλωση μήλων: 
- απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού 
- προλαμβάνει τα συμπτώματα ανορεξίας
- αντιμετωπίζει την αρθρίτιδας
- προλαμβάνει το έλκος στομάχου
- συμβάλει στην πρόληψη της πέτρας της ουροδόχου κύστεως, της πέτρας της χολής 
- και βέβαια βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας


ΦΑΕ ΛΑΔΙ ΚΙ ΕΛΑ ΒΡΑΔΥ!  
Η πονηρή έκφραση υποννοεί πως το ευεργετικό ελαιόλαδο έχει διεγερτικές ιδιότητες και θα σε βοηθήσει να απολαύσεις μια νύχτα πάθους. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Αν η καλή σεξουαλική επίδοση είναι αποτέλεσμα καλής κυκλοφορίας του αίματος, αλλά και ήρεμου στομάχου (αφού ο έρωτας περνάει από το στομάχι), τότε ΝΑΙ! Το λάδι μπορεί να κάνει θαύματα.

- Προστάτης της καρδιάς. Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι ευεργετική για την καρδιά!

- Καταπραϋντική ύλη για το στομάχι. Το λαδάκι κάνει επίσης πολύ καλό στο στομάχι που μπορεί να σε ταλαιπωρεί...

Smart Tip:  Προσοχή, μη ξεπεράσετε τα 5 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως, στα γεύματά σας.
Το διαβάσαμε στο TLife.gr