Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Τι λέει για το ποδόσφαιρο ο μικρός που έκλαψε και συγκίνησε όλη την Ελλάδα


Όλος ο φίλαθλος κόσμος συγκλονίστηκε από τα εκτεταμένα επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ κατά την διάρκεια του ντέρμπυ μεταξύ Παναθηναϊκού Ολυμπιακού,
ενώ συγκινήθηκε από τις εικόνες δεκάδων οικογενειών που φυγαδεύονταν για να μην έρθουν αντιμέτωπες με τις συγκορύσεις.

Η φωτογραφία όμως του νεαρού που έκλεγε, και δημοσιεύτηκε σε όλα τα μέσα έκανε το γύρο του κόσμου έβαλε σε σκέψεις αθλητές, παράγοντες και πολιτεία. Ο 14χρονος Γιάννης Μ. από το Μεσσολόγγι, με επιστολή του στην εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» περιγράφει τα όσα έζησε εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ καθώς και το πώς ονειρεύεται το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Αυτήν την εμπειρία στο ΟΑΚΑ δεν θα ήθελε κανείς να τη ζήσει όχι μόνο ένας μικρός αλλά ούτε καν ένας μεγάλος. Την ώρα που παρακολουθούσα την αγαπημένη μου ομάδα ξαφνικά έβλεπα παντού καπνό γονείς με τα παιδιά τους να τρέχουν από εδώ και από εκεί. Έμοιαζε εφιάλτης! Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο για εμένα. Το ποδόσφαιρο για μένα, όπως και για τα πιο πολλά παιδιά είναι ένας τρόπος ζωής γιατί μέσα από αυτό γνωρίζεις φίλους, μαθαίνεις να έχεις πειθαρχία, να σέβεσαι τους αντιπάλους σου με τον καλύτερο τρόπο. Και οι στιγμές στο γήπεδο είναι πραγματικά τέλειες.

Τόσες χιλιάδες φίλαθλοι της αγαπημένης μας ομάδας φωνάζουν και μαζί με αυτούς και εγώ για να εμψυχώσουμε τους παίκτες ώστε να έρθει μια σημαντική νίκη. Ακόμα και να χάσουμε όλοι είναι σίγουρα λυπημένοι αλλά και πάλι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, γιατί είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι. Όταν πηγαίνω στο γήπεδο, ο κόσμος θέλω να είναι όπως στο παιχνίδι απέναντι στην Μπαρτσελόνα που το έζησα από μέσα.

Δηλαδή ακόμα και όταν χάναμε, ο κόσμος στο γήπεδο ήταν σα να κερδίζαμε με 5 γκολ διαφορά. Δεν ένοιαζε κανέναν η ήττα, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να φωνάξουν και να δημιουργήσουν μια τέλεια ατμόσφαιρα. Μου αρέσει όμως και όταν φεύγω από το γήπεδο, την επόμενη ημέρα όταν κάθομαι με φίλους οι οποίοι δεν είναι μόνο Παναθηναϊκοί αλλά και άλλες ομάδες όπως Ολυμπιακοί, Αεκτζήδες και άλλων ομάδων και συζητάμε για τις ομάδες με πολύ ωραίο τρόπο.
Χωρίς να βρίζουμε ο ένας την ομάδα του άλλου. 

Δεν λέω έχει πλάκα να υπάρχει μια κόντρα γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχε και λόγος για να δει κάποιος ποδόσφαιρο αλλά μέσα στα πλαίσια πάντα του λογικού γιατί όταν το πράγμα ξεφύγει έχουμε πολλά σοβαρά επεισόδια. Αρκετοί άνθρωποι όπως όλοι βέβαια, υποστηρίζουν την ομάδα τους αλλά πολύ παραπάνω από το κανονικό σημείο. Τσακώνονται δίνοντας ξύλο οι οπαδοί της μιας ομάδας στους άλλους οπαδούς της άλλης ομάδας, δηλαδή όπως έχουμε ακούσει όλοι, υπάρχει το φαινόμενο της βίας.

Αυτό πρέπει να σταματήσει για να μπορούν μια μέρα οι οπαδοί διαφορετικών ομάδων να παρακολουθούν όλοι μαζί τις αγαπημένες τους ομάδες στο γήπεδο. Αν και το λυπηρό είναι πως μετά τα τελευταία επεισόδια στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπυ των αιωνίων αντιπάλων Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πολλοί άνθρωποι δεν θα ξαναπάνε στο γήπεδο... 
Εγώ έχω επιλέξει να υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό. Είναι η αγαπημένη μου ομάδα γιατί ακόμα και στα δύσκολα είναι πάντα πάντα ενωμένος και έχει μια καταπληκτική ομάδα με παίκτες που είναι φίλοι. Όλοι μαζί μοιάζουν σαν μια πραγματική οικογένεια!

Έχω φανταστεί και τον εαυτό μου ως ποδοσφαιριστή πάρα πολλές φορές. Συγκεκριμένα στη θέση του τερματοφύλακα. Είναι το πιο μεγάλο μου όνειρο και θα βάλω τα δυνατά μου για να το καταφέρω! Εύχομαι όμως πάνω από όλα το ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι πιο ασφαλές από ό,τι είδαμε γιατί μπορεί να γίνει κάτι και να ξεπεράσουμε τα όρια του κανονικού, να το καταστρέψουμε. Επίσης θα ήθελα να μην γίνονται όλα αυτά τα άσχημα για τα οποία φημίζεται το ποδόσφαιρο, δηλαδή στημένα παιχνίδια επεισόδια και να δημιουργηθούν πιο ωραία γήπεδα».

iefimerida