Σάββατο 14 Απριλίου 2012

8 μεγάλες ταινίες στις οποίες ο ήρωας πεθαίνει στο τέλος (ΠΡΟΣΟΧΗ! Spoilers!)


Υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες που αποστομώνουν όλους τους εξυπνάκηδες-λάτρεις της ατάκας "Εντάξει, σιγά, μην αγχώνεσαι, ο ήρωας δεν πεθαίνει ποτέ στις ταινίες.

Με αφορμή τον Τιτανικό -όπου ακόμα πεθαίνει κόσμος-, ας θυμηθούμε τις 8 από τις σπουδαιότερες ταινίες με unhappy ending για τον κεντρικό τους ήρωα.
Όπως καταλαβαίνεις, τα spoilers παραμονεύουν, γι' αυτό και θα αναφερθούμε ελάχιστα στην υπόθεση κάθε ταινίας. Μόνο τα βασικά δηλαδή. Ας μείνουμε μόνο στην αποκάλυψη του τέλους (αν και πιθανότατα το ξέρεις ήδη).
Braveheart, 1995
 
Ο William Wallace επιστρέφει στη Σκωτία και παλεύει με τον λίγο πλην ενθουσιώδη στρατό του να ανατρέψει τον Άγγλο κατακτητή.
Στο τέλος πεθαίνει: Αποκεφαλίζεται μετά από φρικιαστικά βασανιστήρια
300, 2007
 
Η μεταφορά του ομώνυμου κόμικ του Frank Miller στη μεγάλο οθόνη σε σκηνοθεσία Zach Snyder. Μορφή του φιλμ ο Λεωνίδας (Gerard Butler) με το περίφημο "This is Sparta" και τα χιλιάδες meme που γεννήθηκαν μετά τη χαρακτηριστική σκηνή που το φωνάζει.
Στο τέλος πεθαίνει: Από μια θάλασσα από βέλη
Milk, 2008
 
Ο gay ακτιβιστής και στην πορεία πολιτικός Harvey Milk (αληθινή ιστορία, συνέβη στα μέσα των 70s στο San Francisco) σε μια βιογραφία που συγκινεί και εξοργίζει από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό.
Στο τέλος πεθαίνει: Από τη σφαίρα ενός ομοφοβικού (μπορεί και βαθιά ομοφυλόφιλου) πολιτικού του ανταγωνιστή.
Romeo + Juliet, 1996
 
Εντάξει, εδώ το τέλος το ήξερες (αν και λίγο διαφορετικό) ούτως ή άλλως.
Στο τέλος πεθαίνει: Πάλι ο Di Caprio μετά από αυτο-δηλητηρίαση.
Gladiator, 2000
 
Το έπος του Ridley Scott με τον Russell Crowe στο ρόλο του Μάξιμου και τον Joaquin Phoenix να μας εκνευρίζει με την καταλληλότητα της φάτσας του στο ρόλο του αιμοδιψή Commodus.
Στο τέλος πεθαίνει: Από την άνανδρη μαχαιριά του Commodus πριν αρχίσει η μονομαχία τους. ("Από τα αποδυτήρια" δηλαδή).
Donnie Darko, 2001
 
Η Γιαγιά Θάνατος ψιθυρίζει στο αυτί του Donnie ότι "κάθε πλάσμα πεθαίνει μόνο του". Παράνοια, σκουληκότρυπες, σχιζοφρένεια, απόκοσμη μουσική κι ένα μνημειώδες φιλμ που έλαβε τα απαραίτητα credits αρκετά μετά την κυκλοφορία του.
Στο τέλος πεθαίνει: Από τον κινητήρα ενός αεροπλάνου που πέφτει στο δωμάτιό του.
Leaving Las Vegas, 1995
 
Ναι, ο Ben Sanderson (Nicolas Cage) πεθαίνει στο τέλος της ταινίας, αλλά μιλάμε για έναν από τους πιο ανατριχιαστικούς θανάτους στην ιστορία του σινεμά. Δεν θα κάνω ειδικότερο spoil.
Million Dollar Baby, 2004
 
Όταν ο Clint Eastwood απέδειξε την τεράστια σκηνοθετική του κλάση. Και η Hilary Swank το τεράστιο υποκριτικό της ταλέντο.
Στο τέλος πεθαίνει: Η μποξέρ Maggie (Swank) από υπερβολική δόση αδρεναλίνης που της χορηγεί ο προπονητής της χάριν ευθανασίας.
Το να παραθέσουμε τουλάχιστον άλλες 8 ταινίες με όχι αίσιο τέλος για τον ήρωά τους είναι δελεαστικό, αλλά το spoil θα πέσει βαρύ. Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια.