Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Η Google παρουσίασε τα... μαγικά γυαλιά της Project Glass [βίντεο]


To φιλόδοξο σχέδιο "Project Glass" της Google, που ουσιαστικά πρόκειται για ένα ζευγάρι γυαλιά - φορητοί υπολογιστές
που σου επιτρέπουν περπατώντας στον πραγματικό κόσμο να κουβαλάς μαζί στου και τον εικονικό, παρουσιάστηκε και επισήμως από την ίδια εταιρεία που τόσο καιρό το κρατούσε... μυστικό.


Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε στο κοινωνικό της δίκτυο Google+ φωτογραφίες και βίντεο των "Project Glass", μιας επαναστατικής έρευνας πάνω σε μία νέα γενιά επαναστατικών γυαλιών που διασυνδέονται με το διαδίκτυο και έτσι «αναμιγνύουν» τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο για όσους τα φοράνε.


Τα "Project Glass" της Google διαθέτουν κομψό ασημένιο σκελετό πάνω στον οποίο είναι προσαρμοσμένες μικροσκοπικές κάμερες και ειδικοί φακοί - οθόνες, που επιτρέπουν στον κάτοχο - χρήστη τους, καθώς περπατά, να δέχεται online πληροφορίες και ηλεκτρονικά μηνύματα, να κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο και να βλέπει βίντεο.


Τα ψηφιακά αυτά δεδομένα προβάλλονται πάνω στον ημιδιαφανή φακό - οθόνη και, με αυτό τον τρόπο, μεγεθύνουν  αυτό που ο χρήστης βλέπει στο πραγματικό οπτικό πεδίο γύρω του. 
Μάλιστα τα γυαλιά διαθέτουν και ενσωματωμένα μικρόφωνα που δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να τα ελέγχει μόνο με τη φωνή του.
Όταν ο χρήστης φορά και ενεργοποιεί τα "Project Glass" της Google, αυτά εμφανίζουν στο οπτικό πεδίο του διάφορα εικονίδια με παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως π.χ. το δελτίο καιρού ή οδηγίες προσανατολισμού στην πόλη μέσω του Google Maps. 
Μπορούν ακόμα να θυμίσουν στον χρήστη ότι έχει ένα ραντεβού ή να τον ενημερώσουν ότι ένας φίλος του έστειλε ένα μήνυμα.


Ακόμα, μεταξύ άλλων δυνατοτήτων, ο χρήστης μπορεί με τα γυαλιά του να τραβήξει φωτογραφία αυτού που βλέπει γύρω του ή να κάνει μια βιντεο - συνδιάσκεψη με άλλους χρήστες. 
Θα μπορούσε επίσης να ακούσει μουσική μέσα από τα γυαλιά του χωρίς, όπως φαίνεται, να βάλει καν ακουστικά. Οι δυνατότητες προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω των γυαλιών είναι προφανείς, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να εντοπίζουν, με online βοήθεια, σε ποια ακριβώς καταστήματα βρίσκονται τα προϊόντα που θέλουν.


Η Google πάντως ξεκαθάρισε πως τα γυαλιά της, τα οποία φαίνεται να χρησιμοποιούν μία παραλλαγή του δικού της λειτουργικού συστήματος Android, βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και θα αργήσουν να βγουν στην αγορά. 
Δεν έδωσε πληροφορίες για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό, ούτε ποια θα ήταν η τιμή των γυαλιών.
Ο ερευνητές της εταιρείας κάλεσαν κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τις προτάσεις και τα σχόλια του για τη νέα τεχνολογία, μέσω της σχετικής ιστοσελίδας στο δίκτυο Google+, ώστε αυτή να βελτιωθεί περαιτέρω.


iefimerida