Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος του κόσμου στη Ζάκυνθο

Τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το μεγαλύτερο σκάφος στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια έχουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου.
Πρόκειται για το εντυπωσιακό «Turanor Planet Solar» που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Ιόνιο και συγκεκριμένα είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ζακύνθου.

Το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος που έχει φτιαχτεί ποτέ έχει μήκος 32 μ. και πλάτος 15 μ., ενώ στην οροφή του έχει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά πάνελ που καταλαμβάνουν έκταση 500 τ.μ.!
Το πλοίο έχει ήδη πλεύσει 31.189 μίλια, με πλήρωμα έξι ατόμων και κόστος κατασκευής και ταξιδιού πάνω από 12 εκατ. ευρώ.


 



Το «Turanor Planet Solar» ξεκίνησε το ταξίδι του τον Μάρτιο του 2011 από το Κίελο της Γερμανίας, όπου και ναυπηγήθηκε, ενώ έξι μήνες αργότερα απέπλευσε από το Μονακό για τον πρώτο περίπλου της Γης από ηλιακό σκάφος. 

Δέκα περίπου ημέρες μετά τον απόπλου πέρασε το Γιβραλτάρ με πορεία προς τα Κανάρια νησιά και στη συνέχεια ξεκίνησε ο διάπλους του Ατλαντικού και έφτασε στις Ολλανδικές Αντίλλες. 

Από εκεί, και μετά από ένα ταξίδι 12 ημερών πήγε στο Μαϊάμι, εισήλθε στο κανάλι του Παναμά και ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή στο Μεξικό απέπλευσε για τα νησιά Γκαλαπάγκος. 

Επειτα από μια σύντομη στάση στα νησιά Μπόρα Μπόρα έφτασε στην Αυστραλία και από εκεί στο Κατάρ με ενδιάμεσους σταθμούς. Μετά τη Ζάκυνθο το πλοίο θα επιστρέψει στο Μονακό.




 



Espressonews.gr