Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ρεβυθοκεφτεδες με ρυζι στο φουρνο


Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι (100 γρ) μακρύκοκκο άσπρο ρύζι
1 φλιτζάνι (250 ml) νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 κόκκινη καυτερή πιπέρι, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τα σπόρια και πολύ ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ρεβίθια (περίπου 400γρ.) προβρασμένα, στραγγισμένα
1 κρόκο αυγού
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, σκόνη
Αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ρύζι σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το νερό και να μαλακώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το ρύζι εντελώς.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ºC.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε ελαφρά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι και τηγανίζουμε για ακόμα 2 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε και ανακατεύουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Ξεπλένουμε τα ρεβίθια με καθαρό νερό και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Πολτοποιούμε τα ρεβίθια με εργαλείο για πουρέ ή τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το τηγανισμένο κρεμμύδι, το ρύζι, τον κρόκο του αυγού, τον κόλιανδρο, πάπρικα και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια τα υλικά μέχρι να ενωθούν. Χωρίζουμε το μείγμα σε 12 ίσα μέρη και πλάθουμε σε σχήμα κεφτέ.
Αραδιάζουμε τους ρεβυθοκεφτεδες μας σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Περίπου στα 15 λεπτά γυρίζουμε τους ρεβυθοκεφτεδες για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Σερβίρετε απευθείας από το φούρνο όσο είναι ακόμα ζεστοί μαζί με γιαούρτι και ταχίνι. Καλή Όρεξη!