Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Άκης Τσοχατζόπουλος: Η άνοδος, η εξουσία, η πτώση και η σύλληψη


Με μυθιστόρημα μοιάζει η ζωή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Μια ζωή γεμάτη από αντιφατικά στοιχεία, για έναν αυτοδημιούργητο της πολιτικής, ο οποίος είδε τις πολιτικές του μετοχές να εκτοξεύονται στα ύψη, για ελάχιστες ψήφους στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε πρωθυπουργός, αλλά η κάθοδός του ήταν επίσης απότομη.


Τα χρόνια στη Γερμανία ,η πολιτική, ο μέντορας Ανδρέας Παπανδρέου, η διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ , τα Υπουργεία , τα ζεϊμπέκικα , ο πολυτελής γάμος με την Βίκυ Σταμάτη, οι off shore εταιρείες , τα σκάνδαλα με τα υποβρύχια είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία του παζλ για τη ζωή του Άκη Τσοχατζόπουλου (ή Άκη… σκέτο για τους περισσότερους).

Ο Α. Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1939 από πρόσφυγες γονείς, το 1959 πήγε να σπουδάσει στην Γερμανία πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος και τελικά παρέμεινε σε αυτήν 16 ολόκληρα χρόνια. Εκεί εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός σε τεχνική εταιρεία , παντρεύτηκε Γερμανίδα και έκανε δύο παιδιά την Αρετή και τον Αλέξη.

Το 1968 στην Φρανκφούρτη γνωρίζει τον άνθρωπο που θα του αλλάξει όλη του τη ζωή. Τον Αντρέα Παπανδρέου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ήδη έντονα πολιτικοποιημένος λόγω της ταραγμένης πολιτικής κατάστασης και της Δικτατορίας των συνταγματαρχών , αλλά οι ιδέες του Ανδρέα Παπανδρέου τον έκαναν να ακόμα πιο ενεργή πολιτική δράση.

Το 1975 επιστρέφει στην Ελλάδα και γίνεται η σκιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Πιστός σύντροφος και φίλος γίνεται ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος.

Το 1981 βρισκόταν στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου όταν ο τελευταίος ανέλαβε την ηγεσία του τόπου . Βουλευτής από το 1985 έως το 2004 , διετέλεσε Υπουργός στο Εσωτερικών , Εργασίας, Μεταφορών , Δημοσίας Τάξεως αλλά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρέμεινε 5 ολόκληρα χρόνια.

Το 1995, την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν στο Ωνάσειο, έγινε αναπληρωτής Πρωθυπουργός για να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς συσκέψεις και συμβούλια.

Τον Ιανουάριο του 1996 μετά την οριστική αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος και στην δεύτερη ψηφοφορία χάνει από τον Κώστα Σημίτη με 11 ψήφους.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν άνθρωπος του γλεντιού και του Life style . Λάτρευε το ζεϊμπέκικο , το κρασί και την καλή παρέα.

Καλή παρέα στην αρχή θεωρήθηκε και η Βίκυ Σταμάτη που μπήκε στη ζωή του το 1997 όταν ήταν ακόμα παντρεμένος. Τα χρόνια πέρασαν με πολυτελή ζωή , μακρινά ταξίδια και πολύ… σαμπάνια.

Το 2002, μόλις εκδόθηκε το διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα παντρεύεται την Βίκυ Σταμάτη στο ξενοδοχείο Ritz του Παρισιού. Ένας γάμος που συζητήθηκε πολύ και προκάλεσε σχόλια σε Ελλάδα και Ευρώπη, λόγω του υψηλού κόστους , της Τζάγκουαρ και της πολυτελούς δεξίωσης που ακολούθησε στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Τότε ακόμα και οι Ευρωπαίοι τον ονόμασαν «Υπουργό της Σαμπάνιας»!!! Η χλιδάτη ζωή όμως δεν κράτησε πολύ ούτε για τη σύζυγο αλλά ούτε και για τον ίδιο. Δύο χρόνια αργότερα το 2004 οι περισσότεροι συζητούσαν ακόμα για τον πολυτελέστατο γάμο αλλά όχι μόνο πια.

Από το 2004 υπήρχε σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων τόσο για τα εξοπλιστικά συστήματα όσο και για την αγορά, μέσω off shore εταιρείας, ενός πολυτελέστατου και πανάκριβου διαμερίσματος στην Διονυσίου Αρειοπαγίτου, που προκάλεσε ουσιαστικά και την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα ρωσικά υποβρύχια TOR M1.Το όνομά του ενεπλάκη και σε αγορές πανάκριβων ανά την Ελλάδα ακινήτων.

Tον Απρίλιο του 2011 μετά από καταγγελίες για μίζες και αναφορές στα ελλιπή φορολογικά στοιχεία που δήλωνε, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να τον διαγράψει από το κόμμα.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά, συνελήφθη με τις κατηγορίες της κίνησης λογαριασμών μέσω off shore εταιρειών. Ο πανίσχυρος πρώην πολιτικός σήμερα συνελήφθη. Τουλάχιστον, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα με πολυτελές αυτοκίνητο…

Star.gr