Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η αληθινή Μέρι Πόπινς ήταν πολύ δυστυχισμένη! [εικόνες]


Ο τραπεζίτης μπαμπάς έγινε μέθυσος, έχασε όλη του την περιουσία και πέθανε νέος αφήνοντας την μικρή Ελεν Λίντον Γκοφ στον δρόμο. 

Το κορίτσι ζούσε τόσο δύσκολα που σκαρφιζόταν ψεύτικες ιστορίες για να μην τρελαθεί. Όταν ο Ντίσνεϊ έκανε ταινία μία από αυτές τις ιστορίες, η συγγραφέας έγινε έξαλλη...

Η χαρωπή νταντά με την ομπρέλα μπορεί να έγινε λατρεμένη ηρωίδα εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο αλλά η γυναίκα που εμπνεύστηκε την ιστορία της δεν την συμπάθησε ποτέ! Σε βαθιά γεράματα, λίγο πριν η Ελεν Λίντον Γκοφ ξεψυχήσει (23 Απριλίου 1996), έλεγε και ξαναέλεγε ότι ο Γουόλτ Ντίσνεϊ την εξαπάτησε και αλλοίωσε την ιστορία της για να κάνει τη Μέρι Πόπινς αυτό ακριβώς που δεν ήταν: χαρούμενη και ξέγνοιαστη...

Σαράντα έξι χρόνια μετά το Χόλυγουντ αποκαθιστά την αλήθεια και ετοιμάζει μια υπερπαραγωγή με τους Τομ Χανκς και Εμα Τόμσον που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους (η πρώτη προβολή της ταινίας Saving Mr Banks προγραμματίζεται το 2014).


Η ΠΛ Τράβερς (όπως ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γκοφ) μισούσε τη διασκευή του βιβλίου της ακριβώς γιατί η ηρωίδα ήταν βασισμένη στην δική της σκληρή και γεμάτη δυσκολίες ζωή. 
Η κινηματογραφική Μέρι Πόπινς ήταν πολύ όμορφη, πολύ καλή και... πολύ φίλη του τραγουδιού. 
Τα σημεία της ταινίας που παρέπεμπαν σε μιούζικαλ ήταν εκείνα που πίκραναν περισσότερο την συγγραφέα η οποία επί 14 ολόκληρα χρόνια αρνιόταν τα παρακάλια του Ντίσνεϊ και απέρριπτε κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. Τελικά είπε το 'ναι' και το μετάνιωσε φριχτά.


Η αληθινή Μέρι Πόπινς, λοιπόν, γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1899 στην Αυστραλία και όταν έμεινε ορφανή άρχισε να γράφει ποιήματα και μυθιστορήματα τα οποία δημοσίευσε στην εφηβεία της. 
Για να επιβιώσει εργάστηκε σαν χορεύτρια και ηθοποιός ενός περιοδεύοντα θιάσου που έπαιζε έργα του Σέξπιρ. 
Με τον θίασο αυτό ταξίδεψε, χωρίς χρήματα στην τσέπη της, στην Αγγλία το 1924 όπου εγκαταστάθηκε και αφοσιώθηκε στη συγγραφή.


Το πρώτο της βιβλίο με τη Μέρι Πόπινς κυκλοφόρησε το 1934 κι έγινε αμέσως επιτυχία. Το 1964 είδε στη σκοτεινή αίθουσα την μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφου και δεν σταμάτησε να κλαίει από τη στεναχώρια μέχρι που ξημέρωσε! 
Λένε μάλιστα ότι επειδή γνώριζε πως έχουν γίνει παρεμβάσεις στο έργο της είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται δημοσίως για την τακτική του Ντίσνεϊ με αποτέλεσμα να μην της επιτρέπουν να δει την πρεμιέρα της ταινίας. Τρύπωσε κρυφά στην αίθουσα!


Λόγω της έντονης δυσαρέσκειάς της απαγόρευσε στον Ντίσνεϊ να δραματοποιήσει άλλο βιβλίο της ή να κάνει τη Μέρι Πόπινς σίκουελ....

Δεν παντρεύτηκε ποτέ αλλά στα 40 της υιοθέτησε ένα παιδί ιρλανδικής καταγωγής (χωρίς ωστόσο να δεχτεί να υιοθετήσει και το δίδυμο αδερφάκι του).




iefimerida