Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο σταυρός της ΑΕΚ


Και πρόστιμο 2,8 εκατ. ευρώ λόγω μη καταβολής ΦΠΑ

Σε δυσχερέστατη κατάσταση βρίσκεται η ΠΑΕ ΑΕΚ, αφού οι οφειλές είναι πολλές, καθημερινά προστίθενται κι άλλες από παλαιότερες αμαρτίες διοικήσεων και μετόχων, ενώ τα έσοδα σχεδόν μηδαμινά.

Το πρόστιμο 2,8 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε χθες στην ΠΑΕ λόγω της μη καταβολής ΦΠΑ από την προηγούμενη διοίκηση ήρθε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το έργο του Ανδρέα Δημητρέλου, που βλέπει καθημερινά να ξεπηδούν και νέα φιρμάνια. Για να προχωρήσει σε διακανονισμό η διοίκηση, περιμένει να της κοινοποιηθεί το έγγραφο, αλλά θα πρέπει να καταβάλει 600.000 ευρώ μετρητά, προτού μπουν τα υπόλοιπα χρήματα σε δόσεις. Μάλιστα οι «κιτρινόμαυροι» περιμένουν πως θα υπάρξει συνέχεια στις «λυπητερές», αφού στον δημοσιευμένο διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας αποκαλύφθηκαν πράξεις και παραλήψεις που δεν ήταν εν γνώσει της Εφορίας. Στην «Ένωση» έχουν βάσιμους λόγους να φοβούνται πως ένα νέο πρόστιμο, της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, είναι προ των πυλών.

Την ίδια ώρα, οι οφειλές είναι πολλές. Ακόμη κι αν τελικά αποφευχθεί προσωρινά ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός, η διοίκηση καλείται να μπαλώσει πολλές τρύπες-δίχως χρήματα-μέσα στο επόμενο δίμηνο για να εξασφαλίσει αδειοδότηση. Συγκεκριμένα απαιτούνται 200.000 ευρώ για να πληρωθούν Μαϊστόροβιτς, Χέρσι κι ένας ακόμη πρώην παίκτης της ομάδας, άλλες 100.000 για τον Πανθρακικό, 1,25 εκατ. ευρώ για το άρθρο 44, περίπου 1 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη δόση του διακανονισμού με τους παίκτες, 600.000 ευρώ για τη ρύθμιση του νέου προστίμου και σχεδόν 600.000 ευρώ τον μήνα για τους διακανονισμούς με το Δημόσιο. Σε αυτά προστίθενται φυσικά οι οφειλές τριών μηνών προς τους υπαλλήλους της ΠΑΕ και απέναντι στους παίκτες της ομάδας, ενώ υπάρχουν και τα λειτουργικά έξοδα του συλλόγου και του αγωνιστικού τμήματος. Όλα αυτά κι ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα μέχρι το τέλος της περιόδου είναι μόλις 250.000 ευρώ.

Το παλεύει ο Ντέμης

Οι ελπίδες όλων στηρίζονται στις προσπάθειες του Ντέμη Νικολαΐδη, καθώς λύση από άλλη πλευρά δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ο πρώην παίκτης και πρόεδρος της ΑΕΚ προσπαθεί-σε ένα εμφανώς ζοφερό οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό της Ελλάδας στην παρούσα φάση-αφενός να βρει επενδυτή/ές και ταυτόχρονα να έρθει σε χορηγική συμφωνία. Οι επαφές που κάνει είναι συνεχείς, αλλά ακόμη δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Δεν είναι εύκολο να πειστεί-υπό τις υπάρχουσες συνθήκες-κάποιος να βάλει 5-6 εκατ. ευρώ ως το καλοκαίρι για να καλύψει τις «τρύπες» που άφησαν άλλοι, καθώς και τουλάχιστον άλλα τόσα για να φτιάξει μία αξιοπρεπή ομάδα (περισσότεροι από τους μισούς παίκτες μένουν ελεύθεροι) εν όψει της επόμενης σεζόν.

newsbeast.