Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Σκηνές που άλλαξαν τον κινηματογράφο. Να τις δεις ξανά, αξίζουν!


Ο κινηματογράφος στην πορεία του μας έχει χαρίσει αξέχαστες, απίστευτες, ανυπέρβλητες, αθάνατες σκηνές. Σκηνές που διαμόρφωσαν τάσεις, που επηρέασαν μεταγενέστερους, που αποτέλεσαν "σχολή" από μόνες τους. Το Cosmo.gr σου παρουσιάζει μερικές από αυτές.
Σίγουρα δεν μπορείς σε ένα άρθρο να αναφέρεις όλες τις σκηνές που άλλαξαν το cinema. Μπορείς όμως να προσπαθήσεις. Ιδού τα αποτελέσματα της δικής μας προσπάθειας.
Casablanca - This is the beginning of a beautiful friendship
Γεμάτη από αξέχαστες ατάκες είναι η ταινία. Κλασική το "We'll always have Paris" αλλά και η αντίστοιχη "περί φιλίας" στο τέλος της.
 
Gone with the Wind - Τέλος
"After all, tomorrow, is another Day!" Η Vivien Leigh, ως Scarlett O'Hara έχει επιβιώσει του καταστροφικού Εμφύλιου, έχει πενθήσει την μοναχοκόρη της, έχει χάσει και τους δύο άντρες που αγάπησε στη ζωή της, αλλά "αύριο είναι μια καινούρια μέρα"...Αισιόδοξο και ελπιδοφόρο το τελικό μήνυμα της θρυλικης ταινίας.
 
Psycho - Σκηνή στο ντους
Τη δική του ιστορία στον κινηματογράφο έγραψε ο Alfred Hitchcock. Στην πρώτη σελίδα σίγουρα βρίσκονται σταγόνες από νερό και αίμα...
 
The Godfather - Ο θάνατος του Fredo
Η βαρύτητα των νόμων της μαφίας είναι ισχυρότερη από τη συναισθηματική αξία των οικογενειακών δεσμών. Αυτό καταδεικνύει ο Francis Ford Coppola στη σκηνή όπου ο "ΝονόςMichael Corleone (Al Pacino) παρακολουθεί τη δολοφονία του ίδιου του αδερφού του, Fredo Corleone, την οποία είχε διατάξει ο ίδιος...
 
Star Wars - "I am your Father"

Luke Skywalker VS Darth Vader ή αλλιώς Γιος εναντίον Πατέρα...
 
The Deer Hunter - Ρώσικη Ρουλέτα
Από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές ever. Η απόλυτη φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ αντικατοπτρίζεται σε ένα θανάσιμο παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας, μεταξύ δύο (πρώην) φίλων.
 
Planet of the Apes - Damn you Apes!
Στα γόνατα πέφτει ο Charlton Heston όταν ανακαλύπτει τη φρικτή αλήθεια, δηλαδή πως ο πλανήτης από τον οποίο ήθελε απελπισμένα να ξεφύγει είναι ο πλανήτης στον οποίο προσπαθούσε απεγνωσμένα να επιστρέψει. Αναμφίβολα μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
 
The Good, the Bad and the Ugly - Τριπλή μονομάχια
Η διασημότερη ταινία των "Spaghetti Western".  Ο Sergio Leoneέβαλε τους τρεις πρωταγωνιστές του να μονομαχήσουν σε μια σκηνή που εξακολουθεί να συναρπάζει.
 
The Exorcist - The Exorcism
Ολόκληρη η σκηνή του εξορκισμού στην ταινία έχει μείνει στην ιστορία.
 
E.T. - Phone Home
Ο αξιαγάπητος E.T. του Steven Spielberg δεν ήθελε παρά ένα πράγμα. Να τηλεφωνήσει σπίτι του...Σίγουρα η ταινία άλλαξε την εικόνα που επικρατούσε για τις εξωγήινες μορφές ζωής.
 
One Flew Over the Cuckoo's Nest - Chief's Escape
Σίγουρα όλες οι σκηνές της ταινίας, που ο Jack Nicholsonξεδιπλώνει την ιδιοφυΐα του συνέβαλλαν στο να δημιουργηθεί αυτό το αριστούργημα, όμως και το τέλος σε ανατριχιάζει, εκεί που ο Ινδιάνος έγκλειστος στο ψυχιατρικό ίδρυμα, καταφέρνει να δραπετεύσει...
 
Taxi driver - Mirror Mirror
"Are you talking to me?" Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου και ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από τονRobert De Niro. Αξίζει να σημειωθεί πως οι σκηνοθετικές οδηγίες έλεγαν απλά να μιλήσει στον καθρέφτη.
 
Clockwork orange - Η επίθεση του Alex
Από τις πλέον διάσημες σκηνές, όπου ο πρωταγωνιστής Malcolm McDowell δίνει ένα μάθημα στους "ακόλουθούς" του.
 
Apocalypse now - The End
Η "Αποκάλυψη Τώρα" είναι από μόνη της μια μεγάλη, αξεπέραστη, επική σκηνή, όμως η αρχή με τις βόμβες και τις φωτιές να δένουν τόσο αρμονικά στο τραγούδι των Doors, The End, έχει ξεπεράσει τα όρια της ταινίας, εισχωρώντας στη σφαίρα της αγνής, ανόθευτης τέχνης.
 
The Shining - "Here's Johnny!"
Και ποιος δεν ανατρίχιασε βλέποντας το τρελό μάτι του Nicholsonκαθώς προσπαθούσε να σφάξει τη γυναίκα του με ένα τσεκούρι!
 
Rocky - Eye of the Tiger
Η προπόνηση του Rocky στους δρόμους της Philadelphia δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή.
 
Platoon - Death of Elias
Όπως και ο θάνατος του Willem Dafoe στα λιβάδια του Βιετνάμ.
 
9 1/2 weeks - Striptease
Μία από τις πιο σέξι σκηνές του κινηματογράφου με την Kim Basinger πιο καυτή από ποτέ.
 
Pulp Fiction - Dance Scene
Από τις επιδραστικότερες ταινίες με πληθώρα επικών σκηνών. Η χημεία ανάμεσα στον John Travolta και την Uma Thurman αξίζει να μνημονευθεί.
 
Silence of the lambs - The Liver Part
Ο Hannibal Lecter "έφαγε το συκώτι του με φάβα" και προκάλεσε ρίγη στους θεατές. Για την ερμηνεία του, ο Anthony Hopkinsκέρδισε το βραβείο Oscar.
 
Crying Game - Revelation
Υπέροχη ταινία του Neil Jordan που κέρδισε το Oscar Πρωτότυπου Σεναρίου. Ένας ύμνος στην αγάπη άνευ όρων και περιορισμών. Η σκηνή που ο πρωταγωνιστής Stephen Rea ανακαλύπτει πως η γυναίκα των πόθων του είναι στην πραγματικότητα άντρας που θέλει να κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου μας ανάγκασε να γουρλώσουμε τα μάτια από την έκπληξη.
 
Lion King - Αρχική Σκηνή
Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων αποτελούν μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αν έπρεπε να επιλέξω μία σκηνή αυτή θα ήταν σίγουρα η αρχή του Lion King, όπου ένας σοφός Ραφίκι σηκώνει τον μικρό Σίμπα ψηλά, ώστε όλα τα ζώα να τον αναγνωρίσουν σα διάδοχο του βασιλιά Μουφάσα.
 
When Harry met Sally - "I'll have what she is having"
Οργασμός σε εστιατόριο και μια λαμπρή σκηνή για την Meg Ryanκαι τον κινηματογράφο γενικότερα.
 
Braveheart - "Freedom"
Την εποχή του Braveheart ο Mel Gibson ήταν ο απόλυτος σταρ. Η τελική σκηνή της ταινίας, όπου ο χαρακτήρας του William Wallaceεπιλέγει τον ένδοξο θάνατο από την σκλαβωμένη ζωή, συγκινεί ακόμα και σήμερα.
 
Basic Instict - Legcrossing
Ξέρεις πολύ καλά σε ποια αναφερόμαστε! Ποια ταινία; Το μόνο που έμεινε ήταν η θέα...ανάμεσα στα πόδια της Sharon Stone, κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης.
 
The Sixth Sense - Τέλος
Η στιγμή που ο Bruce Willis ανακαλύπτει πως είναι και ο ίδιος νεκρός και για αυτό καταφέρνει να επικοινωνεί με τον Haley Joel Osment μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Η "Έκτη Αίσθηση" πυροδότησε τη δημιουργία και άλλων ταινιών με παρόμοιο concept, που όλα ανατρέπονται στο τέλος. Μάστερ της ανατροπής ο M. Night Shyamalan.
 
Se7en - Οκνηρία
Από τα καλύτερα θρησκευτικά θρίλερ όλων των εποχών. Η σκηνή που οι Brad Pitt και Morgan Freeman ανακαλύπτουν το "θύμα της οκνηρίας" είναι με διαφορά η πιο αξιομνημόνευτη της ταινίας.
 
The Ring - Before you die you see
Η σκηνή που το απόκοσμα χλωμό φάντασμα, βγαίνει από το πηγάδι στο οποίο είχε αφήσει την τελευταία της πνοή, τρόμαξε πολλούς, ενθουσίασε άλλους και σίγουρα επηρέασε πολλές μεταγενέστερες ταινίες.
 
The Matrix - Dodge the Bullet
Σφαίρες απέφευγε με ακροβατικά ο Neo και όλοι παραμιλούσαμε για το Matrix. Φυσικά η σκηνή έχει σατυριστεί ουκ ολίγες φορές.
 
Fight club - End
Όλα γύρω τους διαλύονται αλλά ο Edward Norton με την Helena Bonham Carter, πιασμένοι χέρι χέρι απολαμβάνουν τη θέα!

cosmo.gr