Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τρεις υπουργοί δεν μπορούν να βρουν άκρη με τις γερμανικές αποζημιώσεις


Με την φράση του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα, «Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει»,
ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή για το διαχρονικό ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων από την ελληνική πολιτεία.

Παρά όμως το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της συζήτησης, στην συνέχεια έγινε έκδηλο πως καμμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει μελετήσει αυτό το φλέγον για τον ελληνικό λαό ζήτημα, και αυτό φανερώνεται και από την φράση του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος τόνισε πως «οι υπηρεσίες μου είπαν ότι κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε τα εξής:«Ρώτησα αν έχουμε στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Ενημερώθηκα ότι κάποτε υπήρχε τμήμα στη Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ότι υπάρχει ένα αρχείο για πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω εξασφαλίσει πρόσβαση και αναζητώ το αρχείο».

Η συζήτηση έγινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν, και σε αυτήν συμμετείχαν, ο Σταύρος Δήμας, ο Φίλιππος Σαχινίδης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι οποίοι εκλήθησαν να ενημερώσουν για το ζήτημα τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής.
Ο κ. Δήμας τόνισε πως η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπ' όψιν το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία». Όμως από την συζήτηση κατέστη σαφές πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, και για την ακρίβεια δεν έχουν συγκεντρωθεί από την ελληνική πολιτεία, τα απαραίτητα νομικά στοιχεία που θα ισχυροποιήσουν την θέση της Ελλάδας σε περίπτωση αξίωσης των αποζημιώσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών «για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας χρειάζεται περαιτέρω μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση».

Τόνισε δε την σημασία «συντονισμένης προσπάθειας για συγκέντρωση των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών». Και τόνισε ότι το όλο θέμα αποτελεί ένα «πολυσχιδές ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, ιστορικές, νομικές, πολιτικές και διπλωματικές παραμέτρους», ενώ κατέστησε σαφές ότι «διατηρούμε πάντα τις δυνατότητες για τον χειρισμό του».

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος  Γιάννης Παπαδάκης είχε δηλώσει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος «δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών».

Από την άλλη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εξήγησε πως«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει φάκελο, δεν έχει υπηρεσία, δεν έχει ασχοληθεί παρά μόνο όταν είχε δικαστική εμπλοκή» ενώ πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που πας σε διαπραγμάτευση, πρέπει να είσαι έτοιμος για τα επόμενα βήματα αν αποτύχει η διαπραγμάτευση. Να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε δικαστήρια σε διαφορετική βάση». Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «για εμάς το θέμα είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής».

iefimerida