Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Εκατοντάδες κακοποιοί στους... δρόμους για την αποσυμφόρηση των φυλακών;


Σάλο προκαλεί η γνωμοδότησή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος προτείνει την αποφυλάκιση κρατουμένων...
με όρους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μικρότερη των πέντε χρόνων!
Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο μέτρο, θα έβγαζε ξανά στους δρόμους εκατοντάδες διαρρήκτες, κλέφτες και κακοποιά στοιχεία, προκαλώντας κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας!
Ειδικότερα, κατόπιν σχετικού ερωτήματος του προϊσταμένου των Φυλακών Χαλκίδας, ο κ. Κανελλόπουλος στην υπ' αριθμ. 3/2012 γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια απολύονται άμεσα, με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εάν:
1) Η ποινή τους είναι μέχρι τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 αυτής,
2) εάν η ποινή τους είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής τους.
Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι από την επίμαχη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, "ανενδοιάστως προκύπτει ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών". Και προσθέτει: "Πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη".